Haslev Brygge Cooperativ
Vi startede med at brygge i september 2012, se vores historie for at forstå hvor
vi kommer fra.
De første par bryg var lavet af maltekstrakt, men vi flyttede meget hurtigt til
allgrain brygning - brygning helt fra bunden. Vi begik alle de klassiske fejl ved at købe
udstyret for småt, og
derefter opgradere til det vi havde brug for, helt klart den dyre måde at gøre
det på. Vi brygger nu på to anlæg, vores store Brewster, og et minianlæg til
eksperimentelle bryg på omkring 4 liter.
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."
- Benjamin Franklin
Vi startede med at købe en masse festfade, fordi vi mente at det ville være
meget nemmere end at skulle vaske alle de der flasker. Det endte som en kæmpe
skuffelse, de var ikke tætte nok, de brugte for mange CO2 patroner (2-3 pr. fad i
stedet for de lovede 2 fade til en patron). Men nu er der sket noget. Det viser
sig at den eneste forretning der har den mindste smule styr på fadøl, CO2 og
festfade i Danmark, er Lund Teknik. Efter et par telefonsamtaler og indkøb af de rigtige
dele, så er drømmen hjemme. Lige nu står der et fad med vores aller første øl i
køleskabet, lige til at skænke et glas skummende fadøl fra. Og øllen? Den er
pragtfuld selvom den blev brygget i september sidste år.
Det er ikke svært at brygge øl, enhver der kan lave havregrød kan fremstille øl
af en rimelig god kvalitet. Det svære er at skabe forudsigelighed og at kunne
brygge den samme øl igen og igen. Efter 9 måneder og 15 brygge kan vi nu det.
Nøglen til vores konsistente brygge er vores bryggesoftware "Beersmith". Der er
flere software på markedet, men med hensyn til brugervenlighed og funktionalitet
har jeg ikke set noget der er bedre. Og så stiller Brad en kæmpe
opskriftsdatabase samt et væld af gode tips og idéer til rådighed, så han er
værd at støtte op om. Jeg kan også varmt anbefale hans bog "
Home Brewing with Beersmith".
"Øl er en vidunderlig fusion af videnskab og kunst"
En anden aha-oplevelse der er værd at nævne er Brooklyn Brew Shop.
Erica og Stephen arvede noget brygudstyr og begyndte en spændende rejse der
endte med at de startede en forretning med bryggeudstyr. Brooklyn og andre New
York bydele har nogle af de højeste kvadratmeterpriser i verden, og derfor er
der en tendens til at køkkenerne i disse områder er meget små. Alt for små til
at brygge øl i. Erica og Stephen besluttede sig for at bringe hjemmebrygning ud
til selv de mindste køkkener og udviklede en metode der bruger en 5 liters
gryde, en si og en lille gæringstank der kan købes i Danmark for
under 70 kr. Det er en metode jeg selv bruger til
eksperimentelle øl, hvor jeg lige vil smage den inden vi brygger den på
det store anlæg. Deres fysiske butik ligger så vidt jeg ved stadig på
det store marked "Brooklyn Flee", og den
nemme adgang til mange og eksotiske råvarer præger deres opskrifter, det og så Ericas glutenallergi. Jeg kan varm anbefale
den bog de har skrevet "The Brooklyn Brew Shop's Beer Making Book" med
opskrifter og fremgangsmåder til minibryg, og opskrifter på en hel del glutenfri
øl.
"Enhver der kan lave havregrød kan fremstille øl
af en rimelig god kvalitet"
Der er rigtigt mange gode ressourcer på nettet som for eksempel det meget
inspirende site Humleland der
generøst deler ud af deres bryggeoplevelser og opskrifter. Ud over nettets
ufattelige muligheder har jeg med stor glæde og udbytte læst blandt andet Papazians (manden
der startede hjemmebrygning i USA) "Joy Of Homebrewing", John
Palmers "How To Brew"
og Brad Smiths "Home Brewing with Beersmith"
og har nu hovedet propfuld af idéer.