Haslev Brygge Cooperativ

Vi startede med at brygge i september 2012, se vores historie for at forstå hvor vi kommer fra. De første par bryg var lavet af maltekstrakt, men vi flyttede meget hurtigt til allgrain brygning - brygning helt fra bunden. Vi begik alle de klassiske fejl ved at købe udstyret for småt, og derefter opgradere til det vi havde brug for, helt klart den dyre måde at gøre det på. Vi brygger nu på to anlæg, vores store Brewster, og et minianlæg til eksperimentelle bryg på omkring 4 liter.

"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."
- Benjamin Franklin

Vi startede med at købe en masse festfade, fordi vi mente at det ville være meget nemmere end at skulle vaske alle de der flasker. Det endte som en kæmpe skuffelse, de var ikke tætte nok, de brugte for mange CO2 patroner (2-3 pr. fad i stedet for de lovede 2 fade til en patron). Men nu er der sket noget. Det viser sig at den eneste forretning der har den mindste smule styr på fadøl, CO2 og festfade i Danmark, er Lund Teknik. Efter et par telefonsamtaler og indkøb af de rigtige dele, så er drømmen hjemme. Lige nu står der et fad med vores aller første øl i køleskabet, lige til at skænke et glas skummende fadøl fra. Og øllen? Den er pragtfuld selvom den blev brygget i september sidste år.

Det er ikke svært at brygge øl, enhver der kan lave havregrød kan fremstille øl af en rimelig god kvalitet. Det svære er at skabe forudsigelighed og at kunne brygge den samme øl igen og igen. Efter 9 måneder og 15 brygge kan vi nu det. Nøglen til vores konsistente brygge er vores bryggesoftware "Beersmith". Der er flere software på markedet, men med hensyn til brugervenlighed og funktionalitet har jeg ikke set noget der er bedre. Og så stiller Brad en kæmpe opskriftsdatabase samt et væld af gode tips og idéer til rådighed, så han er værd at støtte op om. Jeg kan også varmt anbefale hans bog " Home Brewing with Beersmith".

"Øl er en vidunderlig fusion af videnskab og kunst"

En anden aha-oplevelse der er værd at nævne er Brooklyn Brew Shop. Erica og Stephen arvede noget brygudstyr og begyndte en spændende rejse der endte med at de startede en forretning med bryggeudstyr. Brooklyn og andre New York bydele har nogle af de højeste kvadratmeterpriser i verden, og derfor er der en tendens til at køkkenerne i disse områder er meget små. Alt for små til at brygge øl i. Erica og Stephen besluttede sig for at bringe hjemmebrygning ud til selv de mindste køkkener og udviklede en metode der bruger en 5 liters gryde, en si og en lille gæringstank der kan købes i Danmark for under 70 kr. Det er en metode jeg selv bruger til eksperimentelle øl, hvor jeg lige vil smage den inden vi brygger den på det store anlæg. Deres fysiske butik ligger så vidt jeg ved stadig på det store marked "Brooklyn Flee", og den nemme adgang til mange og eksotiske råvarer præger deres opskrifter, det og så Ericas glutenallergi. Jeg kan varm anbefale den bog de har skrevet "The Brooklyn Brew Shop's Beer Making Book" med opskrifter og fremgangsmåder til minibryg, og opskrifter på en hel del glutenfri øl.

"Enhver der kan lave havregrød kan fremstille øl af en rimelig god kvalitet"

Der er rigtigt mange gode ressourcer på nettet som for eksempel det meget inspirende site Humleland der generøst deler ud af deres bryggeoplevelser og opskrifter. Ud over nettets ufattelige muligheder har jeg med stor glæde og udbytte læst blandt andet Papazians (manden der startede hjemmebrygning i USA) "Joy Of Homebrewing", John Palmers "How To Brew" og Brad Smiths "Home Brewing with Beersmith" og har nu hovedet propfuld af idéer.