Vores øl

Her er en oversigt på de øl vi har brygget siden vi startede i september 2012. Du finder de tanker der ligger til grund for vores opskrift, etiketten der kom på flasken eller fustagen, og den endelige opskrift for hver øl. Som noget nyt er de øl vi har i gæringstanken, og de øl vi planlægger at brygge, kommet med.

Under gæring: Den Kloge Ugle
Etiket: <i>Under gæring: </i>Den Kloge Ugle
Type: Belgian Dark Strong Ale
Målt OG: 1,110
Forv. FG: 1,025
Alkohol% (ABV): 11,0%
Farve (EBC): 53,0
Bitterhed (IBU): 27,0
Bryggedato: 15-04-2014
Opskrift: Under gæring: Den Kloge Ugle
Bemærkninger: Batch No. 39
En moppedreng af en øl på over 11% ABV. Den er brygget på et nyt kit fra Hjemmebryggeren, og jeg glæder mig meget til at smage den. Det er en seriøs øl der helst skal ligge i et år før den skal drikkes for alvor, og den vil være helt fantastisk om 5 år, hvis man kan gemme et par flasker så længe.

Jeg har lavet en dobbelt gærstarter for at sikre at denne øl bliver en success. Gæren der kom med var fra 31. december, og viability kun ca. 31%. Det vil sige at det kun var 31 milliader celler tilbage i pakken. Jeg pitchede den i 2,2 liter 1,040 urt, og jeg må sige at det er en gær der går til den. Efter kun 24 timer havde den lige klaret den sag. Jeg lod den dog stå i endnu 24 timer bare for at være sikker (og fordi jeg var startet i god tid). Nu er vi på ca. 181 milliarder celler. Den pitchede jeg i 2,5 liter 1,040 urt, og endnu en gang, efter 24 timer var den klaret. Nu burde der være omkring 420-450 milliarder celler, som ligger i tomgang ude i mit ølkøleskab.

Beregninger viser at der idéelt skal være 481 milliarder celler, men da dette er en belgisk højtolerant gær, er det helt fint at pine den lidt, så får man de fine banan og andre frugtestre bedre frem. Men man skal ikke pine den for meget, man skal over de 400 milliarder celler.

Brygdagen gik meget fint, og vi ramte OG lige som vi skulle. Kedlens filter stoppede til, så vi fik kun 18 liter ud af den, men sådan er livet en gang i mellem. Så venter jeg med spænding på at gæringen skal starte, og er lidt nervøs for hvor voldsom den bliver. Der er sat blow-off hose på, ikke noget med gærrør i den primære gæring.

Den blev voldsom, men ikke for voldsom. Den kørte for fulde garniner i 4 dage, og gik så langsomt ned i fart.

Brew: Brewster
Primary: Berkshire
Secondary: Buckinghamshire
Lagering: N/A
Bright tank:
Golden Shower Pilsner
Etiket: Golden Shower Pilsner
Type: German Pilsner
Målt OG: 1,050
Målt FG: 1,013
Alkohol% (ABV): 4,9%
Farve (EBC): 7,5
Bitterhed (IBU): 36,0
Tappedato: 08-05-2014
Opskrift: Golden Shower Pilsner
Bemærkninger: Batch No. 41
Jubilæum :-). En lækker pilsner der skal drikkes til Svends 21-års fødselsdag. Vi arbejde meget med humoren omkring æselpis, og kom frem til dette. Øllen er løst baseret på den gode tyske Bitburger, og er en vanvittig svær øl at brygge fordi enhver fejl vil stå frem som bøjet i neon. Så for mig bliver det en virkelig udfordring. På den anden side, hvis det går godt, vil der være så mange muligheder i fremtidens brygge.

En super god brygdag, og vi ramte spot on med alle parametre.

Brew: Brewster
Primary: Buckinghamshire
Secondary: Devon
Lagering:Devon
Bright tank:
Mosaic SMASH IPA Test Batch
Etiket: Mosaic SMASH IPA Test Batch
Type: American IPA
Målt OG: 1,060
Målt FG: 1,018
Alkohol% (ABV): 5,5%
Farve (EBC): 8,3
Bitterhed (IBU): 58,4
Tappedato: 01-05-2014
Opskrift: Mosaic SMASH IPA Test Batch
Bemærkninger: Batch No. 40
En lille hurtig ekstraktøl der kun har det ene formål at afprøve Mosaic humlen. Denne IPA er så humledomineret at det intet betyder at der er brugt ekstrakt. Jeg laver 4 liter og gære i en af mine fine små 5 liters balloner.

Utrolig lækker smag, denne skal helt sikkert brygges i stor størrelse når der engang bliver capacitet til det. Wow siger jeg bare.
Jul i Haslev 2014
Etiket: Jul i Haslev 2014
Type: Christmas/Specialty spice beer
Målt OG: 1,069
Målt FG: 1,010
Alkohol% (ABV): 7,8%
Farve (EBC): 24,9
Bitterhed (IBU): 43,8
Tappedato: 20-04-2014
Opskrift: Jul i Haslev 2014
Bemærkninger: Batch No.: 34
Dette er en øl jeg rigtigt glæder mig til at brygge, udvikle og smage, for det er den første undergærede øl der skal i mit nye temperaturstyrede gærkammer. Opskriften er et kit fra Hjemmebryggeren, hans Miracle Julebryg 2013, og opskriften jeg har her er min fortolkning af hvordan man kunne lave den.

Jeg bruger en Mangrove Jack "Bohemian Lager", men en pose er langgt fra tilstrækkelig, så jeg har haft den kørende på magnetomrøreren 4 dage før brygdag.

Brygdagen gik godt, men lige en anelse under den forventede OG. Til gengæld tror jeg at den gære nok ned til at kompensere. Urten smager fuldstændig fantastisk, og nu sidder den ude i mit nye temperaturstyrede gæringskammer og hygger sig. Spændende...

Jeg har ladet den ligge i 14 dage mere, fordi jeg ikke havde flasker nok til at tage imod den. Men nu er den i tryktank, og gæret helt ned til 1,010, med en beregnet alkoholprocent på 7,8. Nu skal den karboneres, og så på flaske.
Galadriels Påske 2014
Etiket: Galadriels Påske 2014
Type: Belgian Triple
Målt OG: 1,067
Målt FG: 1,007
Alkohol% (ABV): 7,9%
Farve (EBC): 14,5
Bitterhed (IBU): 27,9
Tappedato: 15-04-2014
Opskrift: Galadriels Påske 2014
Bemærkninger: Batch No. 38
Dette er den samme opskrift som min egen påskebryg, men brygget til et god ven fra sejlklubben.

Effektiviteten var ikke som beregnet, og jeg endte på 1,067. Det skulle give en alkoholprocent på 7,8 ABV, og urten smager pragtfuld, så ikke noget problem. Øllen er stadig indenfor specifikationen for en Tripple, men også kun lige.

Denne øl blev overpitched med ca. 100% fordi jeg brugte gæren fra den anden påskebryg. Nogen siger det er skidt, nogen siger det er godt, andre siger at det ikke betyder noget. Jeg kan i hvert fald konstatere at den er gæret godt ned, og at der ikke er den sædvanlige bananduft, men snarer en honning duft. Den smager stadig godt, jeg glæder mig til at smage det endelige produkt.

Brew: Brewster
Primary: Buckinghamshire
Secondary: Berkshire
Bright tank: Frankfurt
Påske 2014
Etiket: Påske 2014
Type: Belgian Triple
Målt OG: 1,074
Målt FG: 1,007
Alkohol% (ABV): 8,8%
Farve (EBC): 14,2
Bitterhed (IBU): 28,0
Tappedato: 16-03-2014
Opskrift: Påske 2014
Bemærkninger: Batch No.: 37
Traditionen tro er min påskebryg bygget over en god belgisk triple, de bliver som regel rigtig gode. Der er ikke den store forskel på denne og sidste års voksenpåskeæg, men der er jo bekendt ingen grund til at ændre på en success.

Så er brygget færdigt. Det gik fint, lige et enkelt point under forventet OG, men det kommer til at passe til sidst.

Så er den på bright tank og har alle de karektaristika jeg forventer af denne pragtfulde påskebryg. Banan, sødme og krydderier, dejligt. 2 uger til den skal møde sine flasker.

Brew: Brewster
Primary: Buckinghamshire
Secondary: Berkshire
Bright tank: Berlin
Lorenzens Kaffestout
Etiket: Lorenzens Kaffestout
Type: Foreign Extra Stout
Målt OG: 1,066
Målt FG: 1,016
Alkohol% (ABV): 6,6%
Farve (EBC): 75,5
Bitterhed (IBU): 18,0
Tappedato: 15-02-2014
Opskrift: Lorenzens Kaffestout
Bemærkninger: Batch No.: 36
En af de næste planlagte brygge. Min gode ven Bo har skaffet os en masse tyske ølkasser og dermed lettet os for et mega pladsproblem. Så vi har aftalt at han kommer og brygger denne med os og får halvdelen af udbyttet med hjem.

Stouten er inspireret af en fantastisk kaffestout jeg smagte på ølfestivalen i foråret. Jeg er spændt på om vi kan få den lige så god som forbilledet. Jeg har valgt at holde bitterheden helt nede på 20 fordi jeg forventer nogen bitterhed fra kaffen og fra sortmalten. Det kunne være et punkt der skal arbejdes på i senere brygge.

Der er mange idéer på nettet om hvordan man kan tilføje kaffe til sin øl. Men jeg er en ret fanatisk kaffedrikker der selv rister min kaffe. Og jeg ved hvad der sker med gode kaffebønner når de bliver kogt, så det kan jeg simpelthen ikke nænne at gøre ved min fantastiske økologiske brasilianer. Så jeg har valgt at følge andre råd og vil koldbrygge noget kaffe og tilføre det i starten af sekundær gæring. Prøv i øvrigt at brygge en koldtbrygget iskaffe, du finder opskriften i min on-line kogebog, bare klik på linket til venstre. Vær dog opmærksom på at opskriften kræver en god kaffe.

Så er den brygget, og med problemer med mæskepumpen der betyder at effektiviteten ikke blev ret høj. Farven er også noget lysere end forventet, det samme som jeg oplevede med Rubin IPA'er for et par uger siden. Jeg tror der er problemer med sortmalten fra min leverandør, der burde være 1500 EBC, men det er den ikke.

Ok, så det er ikke ligefrem en stout, men den smager altså virkeligt godt. Og nu er den på bright tank i 2 uger, og så skal den på flaske og nydes.
Rubin IPA
Etiket: Rubin IPA
Type: Black IPA
Målt OG: 1,059
Målt FG: 1,015
Alkohol% (ABV): 5,8%
Farve (EBC): 46,5
Bitterhed (IBU): 64,9
Tappedato: 09-02-2014
Opskrift: Rubin IPA
Bemærkninger: Batch No.: 33
I de sidste 12 måneder har jeg stort set brygget alene, og financieret cooperativets aktiviteter. Der for har jeg besluttet mig for at skabe mit eget udtryk, stadig indenfor cooporativets rammer. Så når jeg i fremtiden laver øl selv, vil de blive udgivet under mit nye "Brewart" brand, og når der har været en cooporativ brygning, vil den blive udgivet under HBC logoet. Dette vil være den første øl under det nye brand.

Der er kun en flaske tilbage på lageret, så det er tid til at brygge min absolutte ynglingsøl igen. Jeg har også tænkt mig at lægge 3X33cl til side til DM i Haandbryg, så denne opskrift vil forblive skjult til efter mesterskabet.

Så er den omstukket til sekondær, og Citraen er tilsat som tørhumle. Den er allerede på 1,015, og den smager allerede supergodt. Det er virkelig en test af viljestyrke at lukke den sekundære til igen, men min viden om hvor god den er når den er helt færdig hjælper godt til.

Så er den tappet på brighttank. Den er altså noget lysere end den plejer at være, men den har sin sædvanlige fantastiske duft af malt og Citrahumle. 14 dage til smagedag :-)
Wiener Waltz
Etiket: Wiener Waltz
Type: Vienna Lager
Målt OG: 1,052
Målt FG: 1,013
Alkohol% (ABV): 5,1%
Farve (EBC): 25,8
Bitterhed (IBU): 26,0
Tappedato: 09-02-2014
Opskrift: Wiener Waltz
Bemærkninger: Batch No.: 35
Min anden undergærede øl. Jeg har i lang tid godt kunne tænke mig at arbejde med de undergærede sydtyske og østrigske øl.

Så er arbejdet færdigt, og jeg ramte spot on 1,052, effetivitet på 75% rent. Smagen er dejlig, og gæret, karboneret og kold vil denne øl blive helt fantastisk at drikke.

Så har den været indenfor og gære færdigt, så nu er den på lagering ved 5°C i de næste 4 uger. Så må vi se om den er klar til tryktanken.

Så er den kommet i tryktanken. Jeg fik taget en FG og smagt på den igen. Nej hvor den smager godt, jeg kan næsten ikke vente til den er færdigkarboneret.
Brown Bjarne @ 50
Etiket: Brown Bjarne @ 50
Type: American Brown Ale
Målt OG: 1,051
Målt FG: 1,013
Alkohol% (ABV): 5,0%
Farve (EBC): 68,9
Bitterhed (IBU): 26,0
Tappedato: 11-01-2014
Opskrift: Brown Bjarne @ 50
Bemærkninger: Batch No.: 30
Brygget på en lejet Braumeister fordi vi har et problem med en termostat på vores eget anlæg. Det er endnu et forsøg på at klone Moose Drool fra Big Sky Brewing i Montana. Det første forsøg gik fint, men da jeg var i USA for at se America's Cup, fik jeg en original, og kunne godt se at der var et stykke vej tilbage. Men så var jeg så heldig at falde over et interview med hovedbryggeren fra Big Sky Brewing, der generøst forklarede opskrift og procedure, så denne her forventer jeg at være tættere på originalen. Den gære med min vaskede London Ale II (uden starter).

Denne øl skal severes ved at af mine kollegers fødselsdag, så den skal bare lykkedes og blive en fantastisk øl. Urten er flot mørk rødbrun, let bitter, sødlig og dejlig. Vi stjal lige et sjat næsten kogende urt og nød med en sjat burbon. Se det er en juleglög der vil noget.

så har vi leveret til fødselsdagen, og det gik over alt forventning. Som forventet, blev denne let-drikkelige øl godt modtaget af alle. Den er særdeles velegnet til at servere på fad. Resterne vil blive flasket og leveret til fødselsdagsbarnet.
Pale Bjarne @ 50
Etiket: Pale Bjarne @ 50
Type: American Pale Ale
Målt OG: 1,056
Målt FG: 1,010
Alkohol% (ABV): 6,0%
Farve (EBC): 13,6
Bitterhed (IBU): 45,0
Tappedato: 11-01-2014
Opskrift: Pale Bjarne @ 50
Bemærkninger: Batch No.: 31
Endnu et bryg på Braumeisteren. Det er et dyrt men dejligt anlæg. Jeg må dog sige at rengøringen bag efter er besværlig i forhold til vores egen Brewster, og jeg er ikke meget for neddyppet køler, nu hvor jeg er vandt til en modstrømskøler.

Dette er en spændende Pale Ale med Amarillo og Simco, og Simco i tørhumle. Jeg har meget store forventninger til denne øl. Brygningen gik fint, og den gære nu med mit vaskede Northwest Ale gær.

Denne øl skal severes ved at af mine kollegers fødselsdag, så den skal bare lykkedes og blive en fantastisk øl.

så har vi leveret til fødselsdagen, og det gik over alt forventning. Selvom dette er en meget speciel øl, blev den godt modtaget både af entusiaster og af pilsnerdrikkerne. Resterne vil blive flasket og leveret til fødselsdagsbarnet.
Gammeldags Mjød
Etiket: Gammeldags Mjød
Type: Semi-Sweet Mead
Målt OG: 1,130
Målt FG: 1,000
Alkohol% (ABV): 17,3%
Farve (EBC): 9,2
Bitterhed (IBU): 0,0
Tappedato: 05-01-2014
Opskrift: Gammeldags Mjød
Bemærkninger: Mit første forsøg med at lave mjød. Det skulle gerne give omkring 4 liter i denne test batch. Det er en meget gammel opskrift, der laves med lidt appelsin, rosiner, én enkest nellike og en stang kanel. Spændende, og resultatet kan først drikkes engang til september.

Jeg har brugt en god champagnegær, og teoretisk kan den gære ned til 0,972. det vil resultere i en alkoholprocent på 19,9% ABV. Det tror jeg dog ikke at gæren kan holde til, den vil stoppe noget tidligere. Men lad os se hvor vi ender. Mit gæt er omkring 1,000.
Rubin IPA
Etiket: Rubin IPA
Type: Black IPA
Målt OG: 1,061
Målt FG: 1,014
Alkohol% (ABV): 6,2%
Farve (EBC): 46,5
Bitterhed (IBU): 64,9
Tappedato: 08-12-2013
Opskrift: Rubin IPA
Bemærkninger: Her vender vi så tilbage til denne dejlige øls rødder. Jeg har formuleret den så den bliver en blanding af den originale Egebark og den nyere Rubin IPA opskrift. Meget vigtigt er jeg vendt tilbage til at bruge Amarillo som bitter humle. Og sikken en forskel det har gjort. Urten er simpelhen fantastisk, den kan drikkes inden gæring hvis det skal være.

Det næste stor skridt er at jeg har valgt den dejlige Northwest gær (Wyeast XL 1332). Den er blevet opformeret til 280 milliarder celler, og begyndte at udvikle seriøse mængder CO2 efter bare 30 minutter. Det skulle gerne give den perfekte gæring, med en klar frugtagtig og maltrig smag, og med både dybde og kompleksitet. Det her bliver vores bedste øl nogensinde...

Så er vidunderet omstukket til sekundær, nu med 50 g citra som tørhumle. Den er nu på 1,015, ca 6% og smager ganske vidunderligt. Det var med vemod og tanke på hvad citraen vil gøre ved øllen jeg kunne nænne at hælde den over på den næste gærtank. Om 3 uger er første smagning, og som en beaujolais skal den jo heldigvis drikkes ung.

Så er den tappet på tryktank. Nej hvor den smager godt, det bliver en fremragende jul i år...

Rubin IPA'en er bare den bedste øl vi laver. Selvom den på papiret er ret bitter, så fremstår den ikke særligt bitter, med en sødlig maltsmag og vidunderligt parfumeret fra Citraen, og med lækre grapefugt noter fra Amarilloen og Cascaden. Wow...
Cascade SMASH IPA
Etiket: Cascade SMASH IPA
Type: American IPA
Målt OG: 1,061
Målt FG: 1,012
Alkohol% (ABV): 6,4%
Farve (EBC): 10,3
Bitterhed (IBU): 60,0
Tappedato: 27-11-2013
Opskrift: Cascade SMASH IPA
Bemærkninger: SMASH står for Single MAlt, Single Hops og betyder at der kun bruges én type malt og én type humle til at brygge øllen. Jeg har længe ville eksperimentere med denne type opskrifter, der jo meget klart og tydeligt udstiller den ene malt og den ene humle der bruges. Dette bliver en skøn og bitter IPA baseret på Maris Otter basis malt og Cascade humle. Ud over kogningen vil den også blive tørhumlet med Cascade.

Det bliver helt sikkert en lækker IPA, urten er bitter med alt den citrus man kan forvente af Cascadehumlen. Effektiviteten er nede omkring de 70%, og den forventede alkoholprocent er nu 5,5.

Så er denne spændende øl i brighttanken under tryk. Den gærede helt ned og har en alkoholprocent på 6,4, ikke dårligt. Smagen er bitter og god, den er simpel og ikke kompleks, måske for simpel. Det må vi se når det bliver drikkedag om et par uger.
Jul I Haslev
Etiket: Jul I Haslev
Type: Christmas/Winter Specialty Spice Beer
Målt OG: 1,078
Målt FG: 1,023
Alkohol% (ABV): 7,1%
Farve (EBC): 39,3
Bitterhed (IBU): 33,0
Tappedato: 17-11-2013
Opskrift: Jul I Haslev
Bemærkninger: Den første batch juleøl mislykkedes fordi min mæskepumpe døde i starten af mæskningen. Den er nu omdøbt til "light", så får vise hvordan den bliver. Jeg har justeret en smule på opskriften, og brygger den lidt for tæt på jul, men hvad pokker, resten kan jo gemmes til næste jul.

Gærstarteren er i fuld gang of ligner kaffe med alt for meget fløde. Vi skal op på 280 milliarder celler til brygdagen, og det tror jeg vi når uden de store problemer. I aften skal den i køleskabet så den bundfælder inden brygdagen i morgen.

brygningen forløb fint, men med en lidt lavere effektivitet end beregnet. Der blev 16 liter med en OG på 1,078, en effektivitet på 65% i stedet for den forventede 75%. Men urten smager godt, og der er jo masser af gær til at få øllen til at smage godt. Krydderierne er nellike, sød appelsinskal, stjerneanis og koriander.

Smager spændende og er nu på en SG på 1,029. Det går ikke så hurtigt, men gode ting tager jo tid. Den er nu i sekundær gæring, og jeg har høstet den gode London Ale III med henblik på at genbruge den til b.la. Scottish Ale og måske en sødlig porter.
Czech-Czech
Etiket: Czech-Czech
Type: Bohemian Pilsner
Målt OG: 1,053
Målt FG: 1,009
Alkohol% (ABV): 5,9%
Farve (EBC): 7,0
Bitterhed (IBU): 43,0
Tappedato: 02-11-2013
Opskrift: Czech-Czech
Bemærkninger: Her er mit første forsøg på at lave en klassisk pilsner. Jeg gære den dog ved Ale temperaturer, jeg bliver nødt til at smage hvad det gør ved øllen inden jeg begiver mig ud i at gære og lagre ved de lavere undergærtemperaturer.

Brygdagen gik fint, vi er 0,001 over den forventede OG. Nu skal den gære i en uge, og derefter omstikkes til sekundær hvor den også skal tørhumles med mere Saaz.

Så er den tappet på bright tank, og skal nu carbonere i 10 dage inden den skal på flaske. Den har ikke den bitterhed jeg forventede, men den smager godt. Man kan godt smage at den er gæret ved sturetemperatur.

Vi er ved at bygge et temperaturkontroleret gæringskammer, det skulle gøre det muligt at brygge denne igen, og så få den rene klassiske pilsnersmag ved at kunne opfylde betingelserne som en pilsnergær kræver. Konklusionen er at når man bruger undergær, er det kun steam beer, og altbier der skal gæres ved stuetemperatur.

Jeg er ikke begejstret! Den er ok, og kan fint drikkes til mad osv. Men er undergær skal altså gæres ved den korrekte temperatur. I aften kommer mit nye temperaturregulerede gæringskammer heldigvis, og så skal vi prøve igen.
Jul i Haslev (Light)
Etiket: Jul i Haslev (Light)
Type: Christmas/Winter Specialty Spice Beer
Målt OG: 1,053
Målt FG: 1,018
Alkohol% (ABV): 4,6%
Farve (EBC): 44,6
Bitterhed (IBU): 34,0
Tappedato: 19-10-2013
Opskrift: Jul i Haslev (Light)
Bemærkninger: Min juleøl i år. Det er lidt sent at gå i gang med den, men vi skal jo have en juleøl, ik'?

Det gik ikke så godt. Mæskepumpen døde midt i mæskningen, og bryg systemet er ikke bygget til statisk urt, og dermed kom effektiviteten helt ned på under 35%. Den er nu omstukket, så får vi se hvordan den ender med at blive.

Denne lidt mærkelige øl overrasker igen. Den burde være færdiggæret, men det er den ikke. Jeg håber at det er på grund af underpitching og de mystiske sukkerkombinationer der er opstået i den fejlslagne mæskning og ikke fordi vi har besøg af fremmede. Nu får den et par dage til, så bliver den tappet.

Så er den kommet på tryktanken og er nu i gang med at karbonere. Den smager altså godt nok specielt, men med lidt lagring skal vi nok få en god øl ud af det.
Ti Vilde Heste
Etiket: Ti Vilde Heste
Type: American Pale Ale
Målt OG: 1,049
Målt FG: 1,014
Alkohol% (ABV): 4,6%
Farve (EBC): 16,8
Bitterhed (IBU): 33,0
Tappedato: 19-10-2013
Opskrift: Ti Vilde Heste
Bemærkninger: Brygges til SM i Håndbryg d. 26. oktober i Hillerød.

En fin lille øl til festen i Hillerød. Amarilloen præger den stort og dejligt, jeg glæder mig til at smage hvad tørhumling med Amarillo gør ved øllet.
Rubin IPA
Etiket: Rubin IPA
Type: American IPA
Målt OG: 1,058
Målt FG: 1,010
Alkohol% (ABV): 6,3%
Farve (EBC): 49,3
Bitterhed (IBU): 57,0
Tappedato: 13-10-2013
Opskrift: Rubin IPA
Bemærkninger: Brygges til SM i Håndbryg d. 26. oktober i Hillerød.

Så er denne vidunderlige IPA i gæringstanken. Vi har lavet denne øl før, men denne har vi skåret lidt ned på bitterheden så den bliver lidt mere publikumsvenlig til festivitasen i Hillerød. Den har den samme smukke farve som altid, og urten smager super godt.
Hoppy Hoegaardia
Etiket: Hoppy Hoegaardia
Type: Belgian Specialty Ale
Målt OG: 1,062
Målt FG: 1,015
Alkohol% (ABV): 6,2%
Farve (EBC): 15,0
Bitterhed (IBU): 21,0
Tappedato: 05-10-2013
Opskrift: Hoppy Hoegaardia
Bemærkninger: Et test batch der er brygget for at teste en ny måde at brygge på og nogle nye ingredienser. Opskriften er ikke tilgængelig i øjeblikket.

Så er den klar, vi skal smage i morgen. Glæder mig...
Galadriel No. 1
Etiket: Galadriel  No. 1
Type: Belgian Tripple
Målt OG: 1,075
Målt FG: 1,002
Alkohol% (ABV): 9,7%
Farve (EBC): 14,1
Bitterhed (IBU): 28,0
Tappedato: 28-09-2013
Opskrift: Galadriel No. 1
Bemærkninger: En dejlig belgisk trippel brygget til en god ven fra sejlklubben. Han vil gerne have noget som han og hans søde kone kan nyde i de kommende kolde efterårs og vinteraftener, og det tror jeg bestemt at denne, med sine 9% (forventet) kan. Den er kogt med koriander og sød appelsinskal, der sammen med den dejlige High Gravity Belgian Ale gær kommer til at give et overflødighedshorn af Belgiske estre og frugtagtige smagsnuancer.

Pre-boil gravity var høj, og vi endte med en målt mæskeeffektivitet på 80,5%. Det er det højeste vi har været op på endnu, og tyder på at vi er ved at få helt styr på vores mæskeprocesser. Det bliver vist en rigtig god øl.

Jeg vidste fra starten af at denne øl var for stor til at kunne nøjes med en gærlås, så jeg samme en blow-off slange på og ned i en stor syltekrukke med vand. Men hold da op hvor den har boblet og braget. Gærtanken står i bryggerset, ved siden af køkkenet der er forbundet til stuen der er forbundet til en lille mellemgang der går ind til vore soveværelse. De første tre dage kunne vi høre bobleriet helt ind i soveværelset.

Nu er aktiviteten halveret og i morgen skal den stikkes om til en anden gærtank, denne gang med en almindelig gærlås. Jeg har besluttet at den skal have 2 uger i sekundær for at være helt sikker på at gæren har gjort arbejdet færdigt.

Så er den ret eksplosive primære gæring færdig, og øllet er omstukket til den sekundære tank. SG var på 1,011, altså allerede en alkoholprocent på 8,6%, så nu er faren for infektioner nogenlunde forbi. Den sekundære gærtank har en almindelig gærlås på, og der gik ikke en halv time før den boblede løs igen. Sikken en øl.

Så er den på flaske. Den fik lov til at stå 14 dage over tiden fordi vi var ude og rejse. Resultatet er at den gærede helt ned til 1,002 i FG. Det betyder at den er ret tør i smagen, men med en pragtfuld rig ester smag af banan og tropiske frugter. Alkoholprocenten endte på 9,7% ABV, en ordentlig kleppert. Nu skal den karbonere, og så er den klar til at drikke.
HBC's Gyldne Ale
Etiket: HBC's Gyldne Ale
Type: American Pale Ale
Målt OG: 1,048
Målt FG: 1,009
Alkohol% (ABV): 5,1%
Farve (EBC): 16,8
Bitterhed (IBU): 33,0
Tappedato: 04-08-2013
Opskrift: HBC's Gyldne Ale
Bemærkninger: En ekstra reserveøl til min søsters fødselsdag. Jeg er ikke helt sikker på at Lyngblomstøllen bliver god, så her er en øl der kan laves hurtigt og drikkes ung. Jeg tror også at denne opskrift bliver basen for de næste sommerøl, hyldeblomstøl og lyngblomstøl. Til det formål vil jeg dog tage bitterheden ned fra 33 til omkring 23.

Så er den omstukket, og her efter 9 dage i ret høje temperaturer smager den faktisk godt US-05 er en sej og utrolig tolerant gær. Jeg frygtede banansmag, men den er let, fin og bitter. Jeg har dog for en sikkerheds skyld tilsat resten af Amarilloen som tørhumle, ca. 14 gram. Det skulle give en fin lille trope-humlesmag der kan dække over en eventuelt bismag fra den høje gæringstemperatur. Og FG efter primær gæring er ellerede nede på 1,006, jeg tvivler stærkt på at den kommer længere ned, men nu får den lov til at hvile med sin tørhumle i endnu en uge.
HBC's Heidekrautblumen Kölsch
Etiket: HBC's Heidekrautblumen Kölsch
Type: Kölsch
Målt OG: 1,048
Målt FG: 1,009
Alkohol% (ABV): 5,1%
Farve (EBC): 7,8
Bitterhed (IBU): 24,5
Tappedato: 21-07-2013
Opskrift: HBC's Heidekrautblumen Kölsch
Bemærkninger: Den anden øl til min søsters runde fødselsdag midt i august. Det skulle have været en hyldeblomstøl, men min maltpusher lavede desværre en fejl og sendte kun 10g tørret hyldeblomst i stedet for de krævede 40g. Men det giver mig mulighed for at afprøve nye muligheder. På ølfestivalen i maj, fik jeg smagt en lyngblomstøl der var lige i skabet. Da jeg kom hjem købte jeg en stor pose tørrede lyngblomster, med henblik på at berige en Kölsch i starten af efteråret. Denne lyngblomstøl brygger jeg nu til fødselsdagen.

Der er rigtigt mange meniger om hvordan lyngblomstøl skal laves, og mange bruger en tidlig tilsætning af lyng til at bitre øllen. Det har jeg ikke lyst til, jeg vil gerne kunne styre bitterheden ved at holde mig til kendte faktorer. Der kommer en del til festen der ikke er vant til håndlavet øl, så denne øl skal være en alle kan drikke. Så jeg tilsætter lyngblomsterne 10 minutter før flameout, fordi en lignende timing gav et rigtigt godt resultat med hyldeblomstøllen tidligere på året (der er 6 flasker tilbage).

Som mange andre steder i Danmark, har vi meget hårdt vand i Haslev. For en meget lys øl som denne bruger jeg mælkesyre både i mæskevandet og i spargevandet for at få Ph værdien lidt ned. Når man brygger mørkere øl vil den mørke malt naturligt få Ph værdien ned, men ved de lyse øltyper er det en fordel at hjælpe lidt til. Den ideelle Ph-værdi for mæskevandet er mellem 5,2 og 5,4, i denne mæskning nåede jeg ned på ca. 5,5, og det er ok.

Det er også første gang jeg har prøvet at vaske gær. Jeg har taget gæren fra Svends 20 års Kölch og vasket den. Den er klar til at brygge igen, selv efter en måned i køleskabet. Jeg glæder mig til at se hvordan resultatet bliver.
HBC's Nutty Birthday
Etiket: HBC's Nutty Birthday
Type: American Brown Ale
Målt OG: 1,054
Målt FG: 1,014
Alkohol% (ABV): 5,3%
Farve (EBC): 60,0
Bitterhed (IBU): 28,0
Tappedato: 30-06-2013
Opskrift: HBC's Nutty Birthday
Bemærkninger: Dette er en herlig mørk og kompleks Brown Ale, brygget efter inspiration af den pragtfulde "Moose Drool" fra "Big Sky Brewing" i Montana, USA. Den er brygget til gæsterne til min søsters runde fødselsdag midt i august, og skal på fad og serveres omkring de 5-6 grader.

Farven er utrolig flot, of urtens smag giver store forhåbninger til slutresultatet. Øllen har en fin, kraftig og kompleks bitterhed, knivskarpt balanceret med en maltet sødme. Jeg håber der er mange ølentusiaster blandt festens gæster.
HBC's Egebark II
Etiket: HBC's Egebark II
Type: American IPA
Målt OG: 1,060
Målt FG: 1,013
Alkohol% (ABV): 6,2%
Farve (EBC): 43,2
Bitterhed (IBU): 64,5
Tappedato: 24-06-2013
Opskrift: HBC's Egebark II
Bemærkninger: Dette er den fjerde version af vores Cascadian Dark Ale, en bryg der er inspireret af en dejlig øl jeg smagte på Nørrebro Bryghus for næsten et år siden. Den er ikke så mørk som de første versioner, og endte med at få en pragtfuld, næsten kirsebærsaftrød farve inden den kom i primær gæring. Det bliver spændende at se om farven holder til efter gæring.

I forhold til målet er den en tand for lys, og jeg har rettet opskriften til næste gang. Smagsmæssigt er den helt fantastisk, og jeg har store forventninger til tørhumlingen i sekundær gæring med Citra. Desuden har jeg brugt Amarillo som bitterhumle i stedet for Target. Læg mærke til humleplanen i opskriften, det er næsten "continuous hopping", og giver en masse karakter til bitterheden.

Så er øllet kommet på flaske, det blev til 41 ½-liters flasker, ikke dårligt. Farven blev lidt lysere efter gæringen, men stadig med an rødlig farve. Smagen er blevet meget mere end jeg havde turdet håbe. Den er simpelthen fantastisk med den helt rigtige bitterhed og en kæmpe duft af Citraens tropefrugt og en eksplosion af tropefrugt, melon og moden pære i eftersmagen. Wow, absolut fantastisk. Nu skal den have tid til at karbonere ordentligt, og så er det tid til at nyde den nye version af vores fantastiske husøl.

Så fik jeg smagt den, havde et par stykker med ud og sejle på sommerferie. Det er simpelhen den bedste øl jeg nogensinde har smagt, den er 45 ud af 50. Fabelagtig!
HBS's BEL-GIN (Mini)
Etiket: HBS's BEL-GIN (Mini)
Type: Belgian Specialty Ale
Målt OG: 1,052
Målt FG: 1,006
Alkohol% (ABV): 6,1%
Farve (EBC): 11,3
Bitterhed (IBU): 26,5
Tappedato: 05-06-2013
Opskrift: HBS's BEL-GIN (Mini)
Bemærkninger: Dette eksperiment kan gå begge veje. Det er en belgisk trippel-agtig øl der er brydret op på samme måde som gin. Det skulle give en dejlig øl der er meget lig en øl-cocktail. Jeg nåede ikke den forventede ABV, men det er svært at få en god effektivitet på den lille brygmetode. Næste gang jeg gør det vil jeg prøve at regne med en effektivitet på 50%. Hvis denne øl bliver god, vil vi brygge den på det store anlæg til efteråret.

Vi har lige smagt den første af de 7 flasker der kom ud af denne produktion. Den var ikke særligt godt karboneret og skal have en måneds tid mere. Smagen var ok, men det var ikke helt det jeg var efter. Nu må vi se om en måneds tid, og derefter vurdere om det er en øl der skal brygges igen.
Svends 20 Års Kölsch
Etiket: Svends 20 Års Kölsch
Type: Kölsch
Målt OG: 1,048
Målt FG: 1,008
Alkohol% (ABV): 5,3%
Farve (EBC): 7,1
Bitterhed (IBU): 27,0
Tappedato: 18-05-2013
Opskrift: Svends 20 Års Kölsch
Bemærkninger: En fin lille Kölsch der blev lavet til min søns 20 års fødselsdagsfest. Det var meningen at der skulle komme en lille fin og let øl ud af det som passer godt til en ung sommerfest, og det blev det. Den har en meget fin balance, mellem sødme og bitterhed, ikke for meget alkohol, og har de fineste små bobler, næsten som champagne.
HBC's Østersøporter
Etiket: HBC's Østersøporter
Type: Baltic Porter
Målt OG: 1,074
Målt FG: 1,014
Alkohol% (ABV): 7,9%
Farve (EBC): 60,8
Bitterhed (IBU): 36,9
Tappedato: 02-05-2013
Opskrift: HBC's Østersøporter
Bemærkninger: Her bryggede vi den fulde version af den Østersøporter vi havde lavet tidligere i en mini batch. Vi nåede ikke helt op på den forventede OG, men det der gjorde mini batchen til en lækker øl blev bevaret. Det er en fyldig og mørk porter, der ender med næsten cherry-agtige noter til sidst. Man skal kunne lide porter for at holde af den, men så er den til gengæld lækker.
HBC's Holunderblüten Kölsch
Etiket: HBC's Holunderblüten Kölsch
Type: Kölsch
Målt OG: 1,044
Målt FG: 1,005
Alkohol% (ABV): 5,2%
Farve (EBC): 7,3
Bitterhed (IBU): 24,5
Tappedato: 24-04-2013
Opskrift: HBC's Holunderblüten Kölsch
Bemærkninger: Vores kære koner, der jo er ret tolerante i forhold til rod og omkostninger i forbindelse med vores ølbrygning, har indtil nu ikke været helt begejstrede for vores øl. Denne opskrift er et forsøg på at lave den perfekte pigeøl, og det lykkedes! Den er let og frisk, og har en perfekt balanceret tone af hyldeblomst, der på ingen måde overdøver den lækre Kölschsmag. Og jeg kan melde at vores skønne piger elsker den, og at den er fantastisk på en varm forårsdag efter en tur i haven.

Jeg bryggede denne øl alene, og optog arbejdet under vejs til en engelssproget opgave. Når jeg får lavet en dansksproget version kommer til på Youtube med et link her på sitet. Det er en vaske ægte filmstjerne vi har med at gøre.

SMAGSNOTER:
Dette er blevet er herlig, frisk øl med et fint touch af hyldeblomst. Jeg vil tilsætte lidt mere næste gang jeg brygger denne, og jeg er ikke sikker på at jeg vil basere den på en Kölsch næste gang. Kölschgæren er meget livlig, og det er næsten umuligt at skænke øllen af to gange og stadig bevare klarheden. Men det er en lækker øl som jeg vil give 37 ud af 50 mulige.
Dobbelbock
Etiket: Dobbelbock
Type: Dobbelbock
Målt OG: 1,072
Målt FG: 1,013
Alkohol% (ABV): 7,7%
Farve (EBC): 65,0
Bitterhed (IBU): 24,0
Tappedato: 06-04-2013
Opskrift: Dobbelbock
Bemærkninger: Dette er endnu et kit fra Hjemmebryggeren, han laver nogle gode opskrifter. Opskriften der er angivet her er min fortolkning af dette kit. Det er en virkelig velsmagende øl, og vores første med undergær. Vi kiksede lidt med karboneringen i flasken, og det er rigtigt ærgeligt.

Da øllen ikke var perfekt, besluttede vi at prøve at lave en Icebock af denne øl. Jeg frøs 4 liter ned i en plastik flaske, og smeltede den derefter ned i en gærspand. Det blev der 1 liter meget koncentreret øl-agtigt sort væske ud af. Det er ret alkoholisk og smager kraftigt, lidt i retning af en meget kraftig portvin, men med lidt af bitterheden fra øllet. Spændende, sjovt og ret lækkert.
Lorin Søsætningsbajer
Etiket: Lorin Søsætningsbajer
Type: Irish Red Ale
Målt OG: 1,053
Målt FG: 1,013
Alkohol% (ABV): 5,2%
Farve (EBC): 29,5
Bitterhed (IBU): 18,1
Tappedato: 24-03-2013
Opskrift: Lorin Søsætningsbajer
Bemærkninger: En af mine bedste venner købte ny sejlbåd. Vi blev enige om at lave en øl til dåbsfesten, og da jeg kender hans smag blev til en Irish Red Ale. Den blev lidt for bitter og havde noget chill haze da jeg smagte den første prøve - typisk når man nu brygger for andre. Men da festen blev holdt havde tiden rettet alle problemer og vi havde en pragtfuld klar, sødlig øl, med perfekt tilpas bitterhed.

Det var den perfekte øl til en fest fordi den er let så man kan drikke en masse af den, gerne til mad. Samtidig er den ikke for stærk at man går i brædderne med det samme. Det er bestemt ikke sidste gang vi brygger den.
HBC's Egebark
Etiket: HBC's Egebark
Type: American IPA
Målt OG: 1,063
Målt FG: 1,012
Alkohol% (ABV): 6,7%
Farve (EBC): 49,0
Bitterhed (IBU): 61,9
Tappedato: 08-03-2013
Opskrift: HBC's Egebark
Bemærkninger: Efter en dejlig måned i Sri Lanka skulle vi tilbage til bryggeriet. Vi var ved at løbe tør for vores Cascadian Dark Ale, og jeg ville jo arbejde videre mod den dejlige øl jeg havde fået på Nørrebro Bryghus sidste år. Så her kom en ny og forbedret opskrift. Desværre løb min maltpusher tør for Cascadehumle på det helt forkerte tidspunk, så vi prøvede med Perle i stedet for. Det blev en god øl, som vi også er ved at løbe tør for, men man kan altså ikke erstatte Cascadehumle med Perle. Læg mærke til humle schedulen under kogningen. Den første halve time humles der med en bitterhumle hvert 8. minut, derefter med Cascade og Perle hvert femte minut.

Den kraftige bitterhed og bitterheden fra den ristede malt minder mig lidt om at bide i egebark (på den gode måde). Derfor har vi døbt denne øl, der er den første øl i vores faste repertoire, Egebark. Etiketten er designet med kærlighed, mens mundvandet løb ved tanken om den næste version.
Påskebryg 2013
Etiket: Påskebryg 2013
Type: Belgian Tripple
Målt OG: 1,073
Målt FG: 1,013
Alkohol% (ABV): 7,9%
Farve (EBC): 14,0
Bitterhed (IBU): 28,0
Tappedato: 27-01-2013
Opskrift: Påskebryg 2013
Bemærkninger: Denne øl var vores første helt store success. Den er brygget fra et kit fra Hjemmebryggeren, som vi har et godt samarbejde med. Opskriften der er vist her er en rekonstruktion af opskriften som jeg formoder den er. Alle der smagte den var helt vilde med den, og vi blev tilbudt en hel del penge for at sælge ud af den. Det gjorde vi naturligvis ikke, det er ikke derfor vi brygger. Øllen er let på trods af den høje procent, og krydret dejligt med sød appelsinskal.

Det var også her at pyntesygen tog overhånd. Fra og med denne bryg er der ingen grænser for hvad vi kan gøre med etiketterne. Vi fandt en fremragende samarbejdspartner til at trykke dem til en rimelig pris (Byens Foto og Kopi). Så når vi er færdige med at gøre rent, så sidder vi og klipper og klistre som et par værre Klevinbrødre. Men det ser skide godt ud, og vi ved nu nøjagtigt hvilken øl der er i hvilke flasker.
HBC's Østersø Porter (mini)
Etiket: HBC's Østersø Porter (mini)
Type: Baltic Porter
Målt OG: 1,086
Målt FG: 1,021
Alkohol% (ABV): 8,5%
Farve (EBC): 57,8
Bitterhed (IBU): 36,2
Tappedato: 26-01-2013
Opskrift: HBC's Østersø Porter (mini)
Bemærkninger: Når man ikke er helt sikker på en opskrift, kan man lave sig et lille test batch. Ved at anvende teknikker som er beskrevet af Brooklyn Brew Shop, er det muligt at nøjes med at lave 4 liter øl. Og det ved at anvende helt almindelige køkkenredskaber, og så en lille gærtank af glas på kun 5 liter. Denne bryg blev fantastisk og vi har senere brygget en fuld version. Maltsammensætningen er ret kompleks, og der er tørhumlet med Saaz i sekundær fermentering - lækkert.
HBC's Klondyke Steamer
Etiket: HBC's Klondyke Steamer
Type: California Common
Målt OG: 1,045
Målt FG: 1,006
Alkohol% (ABV): 5,2%
Farve (EBC): 10,6
Bitterhed (IBU): 40,0
Tappedato: 12-01-2013
Opskrift: HBC's Klondyke Steamer
Bemærkninger: Øllet der holdt modet oppe for guldgraverne i midten af 1800-tallet i det vilde vesten. Det er en California Common, eller Steam Beer som den burde hedde, men det har Anchorbryggeriet i San Francisco desværre været så frække at trademarke. Det er da godt de ikke har fået fat i "IPA" eller endnu værre "Beer".

Men øllen blev fantastisk og er blevet serveret ved mange måltider her i huset. Let og med et touch af frugt på den gode måde. God bitterhed til at modvike dens naturlige sødme. Meget let et lave, og yderst anbefalelsesværdig.
HBC's Cascadian Dark Ale
Etiket: HBC's Cascadian Dark Ale
Type: American IPA
Målt OG: 1,046
Målt FG: 1,012
Alkohol% (ABV): 4,5%
Farve (EBC): 55,0
Bitterhed (IBU): 68,4
Tappedato: 08-12-2012
Opskrift: HBC's Cascadian Dark Ale
Bemærkninger: Så blev det endeligt alvor. Jeg har smagt en vidunderlig sort IPA type øl under en rundvisning på Nørrebro Bryghus. Jeg havde aldrig smagt en IPA før og blev grebet med det samme. Det viser sig at der er en ny IPA på vej, først brygget i det nord-vestlige USA. Jeg tror det var det jeg havde smagt, og her er det første forsøg på at genskabe denne herlige øl. Vi ramte ret meget ved siden af med hensyn til OG og effektivitet, men det skadede ikke øllen. Den blev helt fantastisk, og er husøl her. Der er ikke en dråbe tilbage.
Oberstens Barley Wine
Etiket: Oberstens Barley Wine
Type: American Barley Wine
Målt OG: 1,080
Målt FG: 1,020
Alkohol% (ABV): 7,8%
Farve (EBC): 29,7
Bitterhed (IBU): 70,2
Tappedato: 12-11-2012
Opskrift: Oberstens Barley Wine
Bemærkninger: Dette var en partial grain opskrift vi lavede på Beersmith. Vores effektivitet var ikke lige det vi regnede med, men det blev en god Barley Wine som stadig står og modner i flasken. Jeg har prøvet en flaske sammen med hasselnødis, og det var en lækker og overraskende oplevelse. Det bliver helt sikkert en god jul i 2013.
HBC's Harpe Stout
Etiket: HBC's Harpe Stout
Type: Dry Stout
Målt OG: 1,045
Målt FG: 1,011
Alkohol% (ABV): 4,5%
Farve (EBC): 78,6
Bitterhed (IBU): 35,0
Tappedato: 10-11-2012
Opskrift: HBC's Harpe Stout
Bemærkninger: Dette var en klon af den lokale irske Guiness. Opskriften er fra BYO Magazines Clone Brews, kørt igennem Beersmith for at tilpasse opskriften til vores danske forhold. Den blev superlækker, og der er et par flasker tilbage af den. Men efter ca. 6 måneder begyndte den at miste noget af sin charme. Jeg kan helt sikker anbefale opskriften hvis man lige savner at sidde på en irsk pub i Dublin. Vi lærte her at man skal huske lige at koge havregynene igennem inden de tilsættes mæsken.
Julebryg II
Etiket: Julebryg II
Type: Christmas/Winter Specialty Spice Beer
Målt OG: 1,060
Målt FG: 1,009
Alkohol% (ABV): 6,7%
Farve (EBC): 42,2
Bitterhed (IBU): 19,7
Tappedato: 14-10-2012
Opskrift: Julebryg II
Bemærkninger: Dette var vores første all-grain bryg. Det var fra et kit fra Brewferm, der ikke medsender en liste af de malt der bruges. Det gider vi ikke. Øllen blev ok, men ikke noget at skrive hjem om. Det var efter denne bryg jeg købte Beersmith.
Juleøl (MFJ)
Etiket: Juleøl (MFJ)
Type: Christmas/Winter Specialty Spice Beer
Målt OG: 1,063
Målt FG: 1,014
Alkohol% (ABV): 6,4%
Farve (EBC): 17,7
Bitterhed (IBU): 25,4
Tappedato: 07-10-2012
Opskrift: Juleøl (MFJ)
Bemærkninger: Fra endnu et ekstraktbaseret kit. Denne øl, med masser af stjerneanis, blev vores favorit af de to juleøl.
My First Ale
Etiket: My First Ale
Type: Brown Ale
Målt OG: 1,052
Målt FG: 1,015
Alkohol% (ABV): 4,9%
Farve (EBC): 21,0
Bitterhed (IBU): 10,5
Tappedato: 23-09-2012
Opskrift: My First Ale
Bemærkninger: Dette ekstraktkit kom med det begyndersæt vi købte. Det blev en udemærket øl, men alt for sød, med en for lav bitterhed. Den gav os dog blod på tanden og fik os til at tænke på den nært forestående jul.