Mørkt Rugbrød Med Surdej

Udskriv opskrift

Dette rugbrød er bagt over 2 dage, hvor man starter med at lave surdejen. Hvis du tager surdej fra, som beskrevet, kan surdejen kører videre fra den ene bagning til den anden. Den opbevares i et tæt glas med låg. Der drysses 2 tsk salt. Surdejen kan holde sig ca 8 dage i køleskabet. Når du skal starte igen med surdejen , begynder du igen som 1. Dag, med at putte alle ingredienserne i surdejen. Derefter gå videre til 2. Dag.

Ingredienser:

1. Dag
1 kg fuldkorns rugmel
200 ml yoghurt naturel (2dl)
1 l vand
10 g gær
1 tsk eddike
2 tsk salt

2.dag
1 kg rugmel
25 g gær
330 ml maltøl (3,3dl)
1 spsk salt
250 g surdej (ved næste bagning og fremdeles)

Fremgangsmåde:

1 dag: Bland yoghurt naturel og vand og lun det til håndvarmt (ca. 37 grader). Opløs gæren heri, og tilsæt de øvrige ingredienser. Drys med salt og sæt det tildækket et lunt sted ca. 1 døgn.

2 .dag: Opløs gæren i håndvarmt øl . Tiklsæt surdejen fra 1. Dag og de øvrige ingredienser og ælt dejen, til den er ensartet, ca 5 minutter. Tag nu ca 250g dej fra til surdej til næste bagning. Hæver tildækket et lunt sted i ca 40 minutter. Ælt dejen igennem. Form den til 2 kugler og tril den til brød. Læg brødene i smurte 2-liters-forme. Tryk dejen godt ned og prik med en gaffel. Hæver tildækket og lunt, til dejen når kanten af formen ca 30 minutter. Pensl brødet med vand. Stil brødene på ovnristen i en kold ovn på nederste rille. Tænd ovnen og bag brødene ca 90 minutter ved 200°C

Tag straks de færdigbagte brød ud af formene og svøb dem i et fugtigt viskestykke, mens de afkøler. Så bliver skorpen ikke så hård.

Denne opskrift er blevet vist 7.815 gange