Surdejsboller

Udskriv opskrift

Billede af Surdejsboller fra Verdens Lækreste Opskrifter

Her er en opskrift på lækre surdejsboller som man kan finde dem i San Francisco området i det vestlige USA. Den syrlige smag fra surdejen er perfect når bollerne skal serveres med pålæg på. Man kan købe en udemærket surdej, men resultatet bliver selvfølgelig bedst hvis man laver den selv.

Ingredienser:

25 g gær (eller 12g tørgær)
½ dl håndvarmt vand (ca. 40°C)
4½ dl surdej
2 sammenpiskede æg
1 dl olie (plus lidt mere til at smøre med)
½ dl sukker
2 tsk. salt
8½-9½ dl mel
1 spsk. smeltet smør

Fremgangsmåde:

Bland gær og det lunkne vand i en stor skål. Rør surdej, æg, olie, sukker og salt i. Bland 7 dl mel i dejen. Tilsæt så mere mel en halv dl af gangen, indtil man ikke længere kan røre i dejen. Hæld dejen ud på en overflade der er drysset med mel.

Ælt dejen til den er blank og lækker blød, ca. en 10-12 minutter. Hvis dejen er for blød, tilsættes mel en spsk. af gangen. Læg dejen i en skål der lige er smurt med olie, dæk den til og lad den hæve til dobbelt størrelse, ca. 2-2½ time.

Kom mel på hænderne og slå dejen ned. Form boller på størrelse med en golfbold, og placér dem med ½ cm afstand i et par smurte ovnfaste fade. Dæk fadene til og lad dem igen hæve til dobbelt størrelse, ca. 1-1½ time.

Forvarm ovnen til 180°C. Bag bollerne i ca. 20-25 minutter, indtil de er gyldne på overfladen. Når de tages ud af ovnen, pensles de med det smeltede smør. Lad bollerne køle i mindst 15 minutter inden de serveres.

Denne opskrift er blevet vist 10.637 gange