Bratwurst

Udskriv opskrift

Billede af Bratwurst fra Verdens Lækreste Opskrifter

Det er forbavsende let at lave sine egne lækre pølser, og resultatet er bare helt fantastisk. Her er en lækker klassisk tysk bratwurst til ca. 20 pølser á 12 cm's længde

Ingredienser:

4 m svinetarm (28-30mm)
1½ kg svinebov
½ kg kalvebov
250 g spæk
2 spsk salt
1 spsk merian
2 tsk stødt kommen
2 tsk friskkværnet hvid peber
1 tsk stødt allehånde

Fremgangsmåde:

Tarmene
Saltede tarme kan bestilles på nettet, eller du kan købe dem hos din slagter. Vi har en fantastisk slagter hos vores Superbest, og han levere alt det jeg skal bruge til mine pølser. Find enden af tarmen og mål 3,5 meter ud og klip af. Læg tarmen i håndvarmt vand og lad dem bløde op i en halv times tid. Rens indersiden af tarmen ved at lade vand løbe igennem dem 3 gange. Læg tarmen i håndvarmt vand igen, og lad dem hvile i endnu 30 minutter.

Fyld
Køl dine skåle og kødhakkerredskaber ned så de er godt kolde. Fjern alle uregelmæssigheder og skær kød og spæk i 2,5 cm stykker, eller hvad der nu passer til din kødhakkemaskine. Læg stykkerne i fryseren i en halv times tid for at sikre at de er så kolde som muligt. Bland krydderier og bland det godt med kødstykkerne og spækket. Kør kødet i kødhakkeren med den fine plade. Sæt det hakkede kød i fryseren i endnu en halv times tid. Lav en minifrikadelle af pølsefyldet og steg den for at smage om krydring og saltmængden er i orden. Hvis ikke justeres kødet, men husk at smagen vil udvikle sig i de færdige pølser.

Fyldning af pølsen
Sæt pølsehornet på maskinen og sæt et stort fad (evnt. En fugtet bradepande) under til samle de færdige pølser op. Skub tarmen på pølsehornet, men bind ikke knude endnu. Det gøres nemmest hvis man lige stryger pølsehornet med vand, og har en lille vandbobbel inden i tarmen inden man starter. Begynd at køre pølsefyldet gennem maskinen, indtil det netop begynder at komme ud i enden. Nu bindes en knude på tarmen, og den trækkes tæt så der kommer mindst muligt luft med i pølsen. Tænd maskinen på ca. Halv kraft, og begynd at føde pølsekødet ned i kødhakkeren i små håndfulde. Hold løst fast i tarmen med den anden hånd, fyldet må ikke være for løst og ikke for fast. Fortsæt med at fylde tarmene indtil pølsefyldet er brugt op. Hvis man løber tør for tarm, sættes en ny på. Når en påfyldning er færdig efterlades en 5-6 cm tarm så man kan binde knude i den anden ende. Du skulle nu have en (eller flere) lange pølser meget lig medisterpølse. Massér den kort for at sikre at fyldet er fordelt ensartet.

Knib pølsen sammen for hver ca. 12 cm. Drej den første, den tredie, den femte osv. i den samme retning en 2-3 gange for at lave "rigtige" pølser, indtil hele sektionen er lavet til pølser. Prik hver pølse en 2-3 gange på hver side med en desinficeret nål for at sikre at alle luftbobler kan komme ud, skindet skal nok forsegle igen. Klip pølserne fra hindanden med en saks.

Lad pølserne hvile i køleskabet i mindst 2-3 timer inden de steges, og meget gerne til næste dag. Pølserne kan holde sig i 3 dage i køleskabet efter de er lavet, og pakket helt lufttæt kan de holde sig i en 2-3 måneder i fryseren. De kan tilberedes ved at stege den i en bradepande i ovnen ved 225 grader i 15-20 minutter, eller de kan steges på panden ved middel varme i 20-25 minutter. Serveres med sauerkraut, eller som man ville servere en god dansk medister, eller hvad man nu synes passer til disse lækre hjemmelavede pølser.

Denne opskrift er blevet vist 11.831 gange