Påskeboller

Udskriv opskrift

Billede af Påskeboller fra Verdens Lækreste Opskrifter

Lækre påskeboller, der sagtens kan spises på årets andre højtider. Med tranebær og appelsin er de dejlige til en kop kaffe eller te. Man kan naturligvis vælge alle mulige andre tørrede bær, hvis man ikke lige har tranebær.

Ingredienser:

skallen af to appelsiner, og saften fra en
100 g tørrede tranebær
2½ dl mælk
50 g smør
1 stort æg
500 g god brødmel
½ pakke gær
½ tsk stødt allehånde
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt muskatnød
½ tsk stødt nellike
½ tsk stødt ingefær
100 g sukker
lidt olie

til krydserne:
75 g mel
saften af 1 appelsin
5 tsk abrikossyltetøj

Fremgangsmåde:

Tag det yderste af appelsinskallen af de to appelsiner, så lidt af det hvide som muligt, og placer i en skål. pres saften af den ene, og hæld i en anden skål. Tilsæt de tørrede tranebær til appelsinsaften, og hæld ¾ dl kogende vand på og lad dem stå.

Hæld mælken i en lille kasserolle, og tilsæt smørret. Varm det op indtil smørret lige er smeltet. Tag kasserollen af varmen, og pisk ægget i. Rør gæren ud i blandingen.

Bland mel, salt, sukker og alle krydderierne sammen i en skål, og lav en fordybning i midten, og hæld mælkeblandingen i den. Hæld væsken fra tranbærene og tilsæt dem til appelsinskallerne. Hæld tranebær og appelsinskaller i melblandingen og bland det sammen med en træske, indtil dejen er samlet og ikke for klistret.

Vend ud på en overflade med mel, og ælt i ca. 5 minutter, indtil dejen er blank og elastisk. Smør en skål med lidt olie, og læg dejen i. Dæk til med et hviskestykke og og lad dejen hæve i en times tid, indtil dejen er fordoblet i størrelse.

Læg dejen på en melet overflade, og ælt den i et minuts tid. Lav 16 lige store boller af dejen, og læg dem på en plade med bagepapir. Dæk dem til med et hviskestykke, og lad dem hæve i endnu en times tid.

Tænd for ovnen på 220°C. Nu laves materialet til krydserne ved at blande de 75g mel med 5 spsk vand til en klistret masse. Hæld massen i en lille plastikpose, og klip et 2mm hul i det ene hjørne så den kan bruges som sprøjtepose, og lav et kryds på hver bolle.

Bag bollerne i 20-22 minutter, indtil de er brune og gennembagt. Mens bollerne bager laves glaseringen. Pres saften af den sidste appelsin, og hæld i en lille kasserolle. Bland abrikosmarmeladen i og bring langsomt i kog ved svag varme. Lad den simre i 2-3 minutter, pas på det ikke brænder på.

Når bollerne er bagt færdig, lægges de på en rist, og pensles med det samme med glaseringen. Lad køle helt ned inden de skæres. Holder nok ikke mere end 2-3 dage i køleskabet.

Denne opskrift er blevet vist 3.786 gange