Polsk Pølse (Wiejska)

Udskriv opskrift

Billede af Polsk Pølse (Wiejska) fra Verdens Lækreste Opskrifter

Et lækkert eksempel på en polsk pølse, med masser af hvidløg og sennepskorn. Den kan spises fersk, men bliver ekstra lækker hvis man røger den let.

Ingredienser:

2½ kg svinebov (15-20% fedt)
2 spsk sennepsfrø
1 spsk salt
1 spsk merian
1 spsk friskkværnet peber
12-15 fed friskpresset hvidløg
2 dl iskoldt vand
8 m svinetarm
evnt. 1 lille tsk nitritsalt (<0,6%)

Fremgangsmåde:

Fjern alle uregelmæssigheder og skær kødet i 2,5 cm brede, lange stykker, der passer til din kødhakkemaskine. Læg stykkerne i fryseren i en halv times tid for at sikre at de er faste når de skal hakkes. Kør kødet og hvidløgsfeddene i kødhakkeren med den mellemfine plade.

Bland krydderierne med isvandet og bland det grundigt i køddet med fingrene. Lav en minifrikadelle af pølsefyldet og steg den for at smage om krydring og saltmængden er i orden. Imens sættes det hakkede kød i fryseren i endnu en halv times tid.

Sæt pølsehornet på maskinen og sæt et stort fad (evnt. En fugtet bradepande) under til samle de færdige pølser op. Skub tarmen på pølsehornet, men bind ikke knude endnu. Det gøres nemmest hvis man lige stryger pølsehornet med vand, og har en lille vandbobbel inden i tarmen inden man starter. Begynd at køre pølsefyldet gennem maskinen, indtil det netop begynder at komme ud i enden. Nu bindes en knude på tarmen, og den trækkes tæt så der kommer mindst muligt luft med i pølsen. Tænd maskinen på ca. Halv kraft, og begynd at føde pølsekødet ned i kødhakkeren i små håndfulde. Hold løst fast i tarmen med den anden hånd, fyldet må ikke være for løst og ikke for fast. Fortsæt med at fylde tarmene indtil pølsefyldet er brugt op. Hvis man løber tør for tarm, sættes en ny på. Når en påfyldning er færdig efterlades en 5-6 cm tarm så man kan binde knude i den anden ende. Du skulle nu have en (eller flere) lange pølser meget lig medisterpølse. Massér den kort for at sikre at fyldet er fordelt ensartet.

Knib pølsen sammen for hver ca. 6. cm eller hvor lang du nu vil have den. Drej den første, den tredie, den femte osv. i den samme retning en 3-4 gange for at lave "rigtige" pølser. Prik hver pølse en 2-3 gange på hver side med en desinficeret nål for at sikre at alle luftbobler kan komme ud, skindet skal nok forsegle igen. Pølserne kan ryges i 30 minutter ved 45-50 °C for at give en let røgsmag. Så bør pølsen tilsættes en tsk nitritsalt sammen med krydderierne for at undgå bakterievækst mens pølserne røges. Og husk at tørre pølserne i rygeovnen inden rygningen startes. Pølserne skilles med en skarp kniv, og varmebehandles ved at opvarme dem i en gryde med ca. 80°C grader varmt vand i 15 minutter til en kernetemperatur på omkring 75°C. Pølserne kan holde sig i 3 dage i køleskabet, og pakket helt lufttæt kan de holde sig i en 2-3 måneder i fryseren. Jo friskere de er, des mere hvidløgssmag vil de have.

Denne opskrift er blevet vist 4.955 gange