Nemt Surdejsbrød

Udskriv opskrift

Billede af Nemt Surdejsbrød fra Verdens Lækreste Opskrifter

I denne lækre opskrift laver man en simpel surdej der lige ligger i 24 timer, inden man bruger den. Surdejsbrød kan være lidt besværlige at bage, især hvis man ikke har en surdej i forvejen. Man kan med stor fordel koldhæve dejen, det tager lidt længere, men jo længere dejen er om at hæve, des mere tid har den til at udvikle smagen.

Ingredienser:

Surdejen:
100 g god hvedemel
100 g rugmel
½ pakke gær
2½ dl vand

brøddejen:
420 g god hvedemel
½ pakke gær
1 tsk salt
2 dl vand

Fremgangsmåde:

Først skal surdejen laves, den skal stå i 12, helst 24 timer, inden den egentlige dej startes. Bland surdejsingredienserne grundigt sammen med en ske, til dejen er let og klistret. Dæk skålen til og lad den stå ved stuetemperatur i mindst 12 timer, helst 24.

Bland ingredienserne til dejen sammen og tilsæt surdejen. Ælt dejen i 10 minutter på en melet bord, eller ælt den i en røremaskine i 5-7 minutter. Tilsæt en eller to spsk vand mere hvis nødvenigt, dejen skal slippe bordet/skålen, men være lidt klistret. Læg dejen i en skål der er smurt med olie og dæk den til. Lad den hæve i tre timer i køleskabet, eller en time ved stuetemperatur, indtil den er fordoblet i størrelse.

Hæld dejen ud på en overflade der er drysset med mel. Form dejen til et rundt brød, men slå ikke for meget af luften ud af dejen. Læg brødet på en plade med bagepapir der er drysset med mel, og dæk det med et hviskestykke. Lad det hæve i endnu en time ved stuetemperatur, til det er fordoblet i størrelse.

Når tiden nærmer sig, tændes ovnen på 220°C. Sæt en bradepande i bunden af ovnen, og en bageplade over den, i midten af ovnen. Når brødet er færdighævet, drysses det med lidt mel, og der skæres et par riller i overfladen. Lad brødet glide af bagepapiret ned på den brandvarme plade i ovnen, og hæld et par dl koldt vand ned i bradepanden for at generere damp fra starten. Luk ovnen og lad brødet bage i 25-30 minutter, til det er bagt. Brødet skal lyde hult når man banker det i bunden.

Lad brødet køle helt ned til stuetemperatur før det skæres for.

Denne opskrift er blevet vist 3.963 gange