Haslev Kimchi

Udskriv opskrift

Billede af Haslev Kimchi fra Verdens Lækreste Opskrifter

Kimchi er en lækker koreansk delikatesse, bestående af fermenterede rå grønsager, chili, hvidløg og ingefær. Kimchi bliver spist ved de fleste måltider i Korea. Jeg har smagt det nogle gange, og det var ok, men ikke noget særligt. Det var indtil jeg lavede det selv, Denne opskrift giver et tilbehør til næsten alt og er noget af det lækreste jeg har smagt i mit liv, og så er det utroligt sundt. Denne opskrift er udviklet over nogen tid, og er en sammenblanding af mange opskrifter og gode råd. Hver koreansk familie har deres egen opskrift, så her er vores families version.

Ingredienser:

1 kinakål (omkring 1 kg)
½ dl god havsalt (ingen jod eller antiklumpningsmidler)
5-6 fed pressede hvidløg
1 spsk revet frisk ingefær
1 spsk sukker
2-3 spsk fishsauce (kan erstattes af soya eller vand)
1-10 spsk knuste røde chiliflager (gerne Gochugaru)
250 g julienned radise, jordskogge, persillerod eller anden hvid rodfrugt
3 snittede forårsløg, og eller andre grønne rå grønsager
2 juliennede gulerødder

Fremgangsmåde:

Snit og riv kinakålet i 4 kvarter på langs, og skær kvarterne i 3-5 cm stykker (lækkert at tage op med spisepinde hvis man er til det). Gnid kålstykkerne med saltet, det skal fordeles ud over hvert eneste blad. Lad kålen salte i 2-3 timer, det er bedst hvis man lige vender rundt i det hver halve time.

Mens kålen salter, blandes de øvrige ingredienser sammen i en skål. Forårsløg snittes i 1 cm lange stykker, de hvide rodfrugter skæres i pinde á 4 mm x 4 mm x 100 mm. Gulerødderne kan laves til pinde, eller de kan skæres i tynde skiver.

Når kålen er saltet færdig, vaskes den grundigt 3 gange i rindende vand, det er vigtigt at det meste af saltet er væk. Lad kålen tørre i en 20 minutters tid, og masser derefter de andre ingredienser i kålen, så hvert blad er dækket.

Pres nu Kimchi'en hårdt ned i rengjorte glas med låg. Sørg for ikke at fylde glassene mere end ?, gæringen giver pænt meget aktivitet. Der vil danne væske i glasset, og det er bedst hvis alle grønsager er under væske niveauet. Man kan eventuelt tilføje lidt 2% saltlage. Luk låg på glassene, men stram ikke for hårdt til. 2-4 gange om dagen åbnes låget for at slippe trykket ud. Lad Kimchi'en fermentere i 1-3 dage, smag på den for at finde ud af hvor syrligt du ønsker den.

Når den har den smag du foretrækker, stilles glassene i køleskabet. Det vil næstenm stoppe fermenteringen. Denne Kimchi burde kunne holde sig i en måneds tid i køleskabet.

Denne opskrift er blevet vist 6.419 gange