Tysk Bondebrød

Udskriv opskrift

Et lækkert bondebrød alla Slesvisk eller tysk bondebrød som man kan købe det i butikkerne. Det er en slags lyst rugbrød, som skæret relativt tyndt til f.eks. lækker røget pølse. Hvis man ikke har en bagemaskine, kan man fordoble opskriften og bage brødet manuelt.

Ingredienser:

2½ dl kærnemælk, ikke for kold
120 g rugmel
350 g sigtemel
1½ tsk kommen (kan udelades)
25 g gær (eller 12 g tørgær)
1 dl surdej
1 æg
2 tsk salt
1½ tsk honning

Fremgangsmåde:

Denne opskrift kræver at man har en surdej. Jeg har brugt surdejen fra min opskriftssamling der tager en uge at gøre klar. Derefter kan den opbevares i køleskabet hvor den skal passes og "fodres" 2 gange om ugen. Belønningen er at den bliver bedre og bedre med årene, og i de kredse går familiens surdej i arv fra generation til generation.

Bland ingredienserne sammen i den rækkefølge der er beskrevet i din maskines instruktionsbog, og sæt den på normal bagning. Man kan også tage dejen ud af maskinen inden den begynder at bage. Så skal brødet formes, efterhæve en smule i en form og så bages i en ovn. Surdejens vædeindhold kan variere, så hold lige øje med konsistensen efter den første æltning. Der skal muligvis justeres med lidt mere mel, eller lidt mere væde.

Brødet kan også koldhæves. Kør opskriften på maskinens "kun dej" program. Tag krogen(e) ud, og lad formen hæve tildækket i køleskabet i 24 timer. Derefter sættes formen tilbage i maskinen og dens "kun bage" program gør brødet færdigt.

Denne opskrift er ikke velegnet til et timerprogram. Kombinationen med æg, honning og surdej skal forarbejdes med det samme.

Denne opskrift er blevet vist 79 gange