Spandebrød

Udskriv opskrift

Her er en sjov måde at lave brød på. Jeg har læst om det flere steder, og nu fik jeg lyst til at prøve det. Princippet er at man tager en 5+ liter spand med låg, og laver en stor portion dej. Denne dej stilles i køleskabet, hvor det kan holde sig i op til 2 uger. Så tager man lidt af dejen, former, hæver og bager den.

Ingredienser:

8½ dl lunkent vand
13 g tørgær
18 g salt
1100 g brødmel

Fremgangsmåde:

Ingredienserne blandes sammen i spanden og røres sammen med en træske indtil alt melet er vådt, den skal ikke æltes. Læg låget løst på spanden og lad dejen hæve i 2 timer ved sturetemperatur.

Stil nu spanden i køleskabet i mindst 5 timer, Herefter er dejen klar til brug, og jo længere den står i køleskabet, jo bedre smager den. Dejen kan holde sig i ca. 2 uger.

Når man har lyst til frisk brød, drysser man lidt mel på dejens overflade så den ikke klistre til hånden, og trækker et stykke dej op (f.eks. +-450g). Dejen klippes af med en køkkensaks, eller skæres med en brødkniv. Spanden stilles tilbge i køleskavet med det samme.

Drys lidt mel ud på køkkenbordet og form en kugle af dejen ved at strække siderne og folde ind under kuglen, men ikke mere end en 30-40 sekunder. Lad dejen hvile i 15 minutter, og form så brødet ved at flade det ud til en 2-3 cm tyk oval på bordet. Fold den lange side halvvejs over og knib dejen sammen, og fold så den anden side over på samme måde. Pas på ikke at presse alt luften ud af dejen. Vend dejen om og form den til et lækker franskbrød.

Tænd ovnen på 230°C, meget gerne med en pizzasten eller lignende, og med en foliebakke til at generere damp. Læg brøddet på et stykke bagepapir, og lad det hæve tildækket ved sturetemperatur i en times tid. Når brødet er færdighævet, skæres en 1½-2 cm dyb rille på langs, og brødet bager i ca. 30 minutter indtil det er dyb gyldent brunt, og lyder hult når man banker det i bunden. Det er en stor fordel hvis man tilføjer damp i starten af bagningen.

Man kan naturligvis gøre helt dea samme med boller. De skal hæve i 20-30 minutter (husk at tænde ovnen i god tid), og så bages i 14-16 minutter.

Denne opskrift er blevet vist 262 gange